Регион

РОЗОВА ДОЛИНА

Регион

Роуз Дивайн по време на розобер

Село Розино

Село Розино се намира в Българската розова долина, наричана заради своята красота и плодородие Райска земя. Сгушено в естествен биокоридор между Средна гора и Стара планина, тук се създават най-благоприятните климатични условия – умерена температура и висока атмосферна влажност, които в комбинация с леките песъчливи канелено-горски почви спомагат за получаване на висококачествено розово масло, именно за това селото получава името Розино.
Всяка година в края на май и началото на юни с народни ритуали за плодородие започва брането на розовия цвят.

Климат

Климатът в Розовата долина е със смесено умерено континентален и преходно-континентален характер. Дневните температури са сравнително високи, а нощите са прохладни. Валежите в долината на розите са най-много през пролетта, с пик през юни. Въпреки че дневните валежи не са интензивни, дъждовните дни са съвсем достатъчни. Този вид климат удължава периода на цъфтеж, потиска изпарението на розовото масло, увеличава добива на масло и допринася за произвеждането на розово масло с високо качество.

начало на розобер
Весели моменти на розобер

Почва

Почвите се характеризират с голямо разнообразие: делувиални и делувиално-ливадни, ливадно-черноземовидни, канелени горски излужени, като преобладаващ тип е канелено-горският. Точно такъв тип е и в района на село Розино, където се намират и розовите насаждения на Rose Divine. Богата на пясък, глина и дори на плодороден чакъл, тя осигурява лесно култивиране. По-важното е, че не задържа водата дълго след валежите и не става блатиста, докато в същото време задържа влагата в дълбочина за дълго време. В района рядко се образува слана.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ
НАШЕТО СЕМЕЙСТВО

Абонирайте се
за бюлетина ни

За да не пропускате нашите специални

предложения и отстъпки